Bazový sirup
Jar mám veľmi rada, po zime všetko ožíva a kvitne. A keď sa pri cestách a na poliach začnú objavovať veľké biele kvety, nastal čas na bazový sirup! :) Bazu samozrejme pri ceste nezbieram, ideálne je nájsť ju niekde v lese. Kvety totiž nepremývam aby som z nich neodstránila peľ.
Predchádzajúce roky nám sirup zmizol podozrivo rýchlo, tak sme ho uvarili z 20 litrov vody, z čoho vyšlo asi 32 litrov sirupu.
20 litrov prevarenej a vychladnutej vody
300 - 350 kvetov bazy
0,5 kg kyseliny citrónovej
20 citrónov
20 kg cukru
Postup:
1. Keď už máme kvety nazbierané, dáme variť vodu a medzitým kvety očistíme od nečistôt a odstrihnem hrubšie stonky. Najlepšie je spraviť to niekde vonku, keďže z kvetov padá dosť veľa peľu, ale pred bytovkou by som vyzerala divne, tak to robím vo vani.
2. Do vychladnutej vody namočíme kvety, nasypeme kyselinu citrónovú, umyté a nakrájané citróny a prikryjeme utierkou. Sem-tam premiešame a necháme postáť minimálne 24 hodín, ja zvyknem nechať aj 48 hodín, nech sa poriadne vylúhuje.
3. Po dvoch dňoch sirup scedíme cez sitko, pridáme cukor a zohrievame kým sa nerozpustí. Môžeme ho precediť aj cez gázu, sirup potom nebude kalný od peľu.
4. Ešte horúci sirup nalejeme do umytých fliaš, nesterilizujem ho, iba zabalím do paplóna a nechám pomaly vychladnúť. Po 24 hodinách je stále teplý :)
5. Zvyšné kvety suším na okennej sieťke zakrytej papierovými utierkami. Občas ich otočím a vysušené odložím na zimu. Čaj zo sušených kvetov je výborný, pomáha pri nachladnutí. Tak na zdravie! :)
Komentáre
Zverejnenie komentára